sobota, 16 grudnia 2017

Zupa - krem z porów.

Święta się zbliżają ale jest też czas zup. 
Dziś zupa prosta, szybka w wykonaniu no i bardzo smaczna. Przepis mam od mojej siostry.


Potrzebujemy:


5 - 6 grubych porów ( białe części)
5 – 6 ziemniaków
1,5 L bulionu warzywnego (oczywiście najlepiej użyć bulionu własnej roboty)
pieprz świeżo mielony
sól
masło
śmietana 30%

Wykonanie: 
Pory kroimy, podsmażamy do miękkości na maśle z odrobiną soli.
Ja to robię od razu w odpowiednim garnku.

Dolewamy bulionu do porów i pokrojone ziemniaki. Gotujemy do miękkości ziemniaków. 
Doprawiamy pieprzem i śmietaną, najlepiej 30 %. 
Blendujemy.

Smacznego życzy Paweł.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz