sobota, 16 grudnia 2017

Śledzie "po duńsku"

Jest jeszcze czas aby przygotować i spróbować te bardzo ciekawe śledzie.


Podczas męskiej wyprawy z synami i moim tatą do Legolandu kilka lat temu, kupiliśmy między innymi słoik śledzi, który polecił nam pewien kupujący w sklepie. Powiedział również, że to bardzo charakterystyczne śledzie dla Danii no i że nie wyobraża sobie ich bez odpowiedniego sosu, który również nam wskazał.
Rzeczywiście cały zestaw okazał się bardzo smaczny, więc postanowiłem przetłumaczyć skład z opakowań. Użyłem kilku słowników więc myślę, że skład jest dość wiernie odtworzony. Oczywiście pominąłem kilka "E".


Potrzebujemy:

Zalewa: (375 g  bez …śledzi)
cukier – 222 g
woda  - 81 g
ocet winny –30 g
suszona (prażona) cebula – 24 g
ocet z koperkiem – 18 g
Czerwony pieprz 

SOS CURRY na 350 g

woda - 84 g
olej roślinny - 60 g
makaron gotowany - 70 g
ogórek świeży - 57 g
jabłko winne - 33 g
cukier - 9 g
ocet winny - 6 g
żółtko - 6 g
curry - 5 g
sól 
musztarda 20 g

Wykonanie:
Składniki zalewy zagotowujemy i odstawiamy do wystudzenia.
Składniki sosu blendujemy.



Smacznego życzy Paweł

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz