sobota, 16 grudnia 2017

Chili con carne

Danie pochodzi chyba z książki AMC dołączanej do naczyń i w oryginale skład jest taki:

750 g mięsa mielonego
400 g czerwonej fasoli namoczonej przez noc 1,5 l wody
750 g pomidorów obranych ze skórki i pokrojonych w ćwiartki.
3 duże, drobno posiekane cebule
2 ząbki czosnku
2 łyżeczki chili
2 łyżeczki oregano
sól, pieprz Cayenne

Pierwszy raz danie to robiłem zimą, gdy nie było dobrych pomidorów. W praktyce od kilkunastu lat skład jest taki:

1 kg mięsa mielonego wołowego lub 50/50 z wieprzowym, zależy jakie mam.
3 puszki fasoli czerwonej
5 puszek pomidorów krojonych bez skóry
4-5 ząbków czosnku
2 łyżki oregano
reszta jak wyżej.

Cebulę i mięso smażymy.
W międzyczasie wkładamy do garnka fasolę i pomidory, następnie dodajemy mięso, przyprawy i gotujemy około 45 minut. Oregano dodajemy 20 minut przed końcem gotowania.

Przy mniejszych ilościach mięsa, fasoli daję o jedną puszkę mniej niż pomidorów. 

Smacznego życzy Paweł.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz