wtorek, 12 grudnia 2017

Solanka do śledzi

Ponieważ obecnie w sprzedaży nie ma śledzi solonych z beczki, najlepiej je zasolić samemu kupując świeże ryby.
O gustach się nie dyskutuje, więc każdy może dopasować sobie słoność, natomiast należy pamiętać, że jak solanka będzie słaba, to po dodaniu np. cebuli, oleju i cytryn, całość wyjdzie mało słona.

Proponuję zacząć od solanki 10 % czyli na litr wody 110 gramów soli warzonej, niejodowanej. Solanka 1:1, czyli kilogram śledzi = litr solanki

W solance trzymamy 2 doby dla równego wysolenia. Oczywiście  w lodówce w temp. 6 stopni C

Śledzie solone wyglądają tak:
Nie tak:


7 komentarzy:

  1. Po pobycie w solance takie śledziki są różowe i smakują, oraz wyglądają jak prawdziwe Holenderskie Matiasy, a nie te białasy, robione na kwasie mlekowym u nas w kraju, w kubełkach plastikowych, niesmaczne i twarde. Zawsze się zastanawiam czemu dyletanci biorą się za to, czego nie potrafią, i później tym nas w sklepach uszczęśliwiają ???

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pytanie, dlaczego ludzie to kupują???

      Usuń
    2. Ludzie kupują bo Polak zeżre byle g.... żaden z moich znajomych nie miał pojęcia o tym, że prawdziwy śledź jest czerwonawy a nie biały....

      Usuń
  2. Super przepis, mam tylko pytanie czy w solance trzymamy całe tuszki śledzia czy filety?

    OdpowiedzUsuń
  3. Jak dlugo takiego sledzia mozna trzymac w lodowce?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Więcej niż 3 doby nigdy nie trzymałem, ponieważ to jest stężenie odpowiednie do jedzenia, nie do długiego przechowywania.

      Usuń