Przyjmuje się średnio 20
gramów peklosoli na kilogram
mięsa.
Oczywiście czasami dla jednych jest to zbyt
słone dla innych nie, można sobie dawkę regulować dając np. 17-18 g/kg. Ja tak
nie robię, kiełbasa kiełbasie nie równa, różny skład, różny dodatek wody, cukru, różny kaliber, różne
czasy osadzania, różne czasy parzenia czy pieczenia.
Jedna z ważniejszych zasad to po ułożeniu mięsa w pojemnikach nie mieszamy i nie dotykamy mięsa!!!
Ja z zasady trzymam się receptur, co i Państwu
polecam.
Peklowanie mokre mięsa na wędzonki:
Najczęściej używam takiej solanki:
80-100 gramów peklosoli na litr wody, 0,5 litra solanki na kg mięsa. Peklowanie w temp. 4-8 st. C przez 5-10 dni ( zazwyczaj 7)
80 gramów dla polędwic i polędwiczek
100 gramów dla szynek, boczku i baleronu.
Tabela pochodzi ze strony: www.wedlinydomowe.pl
Inne tabele:
Gdzie można znaleźć te tabele peklowania ?
OdpowiedzUsuńwww.wedlinydomowe.pl
Usuń