poniedziałek, 11 grudnia 2017

Tabele peklowania

Na początek peklowanie suche mięsa drobnego na kiełbasy.
Przyjmuje się średnio 20 gramów peklosoli na kilogram mięsa. 
Oczywiście czasami dla jednych jest to zbyt słone dla innych nie, można sobie dawkę regulować dając np. 17-18 g/kg. Ja tak nie robię, kiełbasa kiełbasie nie równa, różny skład, różny dodatek wody, cukru, różny kaliber, różne czasy osadzania, różne czasy parzenia czy pieczenia.

Jedna z ważniejszych zasad to po ułożeniu mięsa w pojemnikach nie mieszamy i nie dotykamy mięsa!!!

Ja z zasady trzymam się receptur, co i Państwu polecam.

Peklowanie mokre mięsa na wędzonki:

Najczęściej używam takiej solanki:

80-100 gramów peklosoli na litr wody, 0,5 litra solanki na kg mięsa. Peklowanie w temp. 4-8 st. C przez 5-10 dni ( zazwyczaj 7)

80 gramów dla polędwic i polędwiczek
100 gramów dla szynek, boczku i baleronu.

Tabela pochodzi ze strony: www.wedlinydomowe.pl

Inne tabele:





2 komentarze: