Składniki:
Świeże śledzie (tuszki) – około 0,8 kg (0,5 kg sprawionych śledzi)
100 ml oleju rzepakowego
90 gramowy słoiczek koncentratu pomidorowego
250 g cebuli czerwonej
90 gramowy słoiczek koncentratu pomidorowego
250 g cebuli czerwonej
50 g cukru trzcinowego
6-8 ziaren ziela ang.
5 liści laurowych
łyżka ziaren gorczycy
6-8 ziaren ziela ang.
5 liści laurowych
łyżka ziaren gorczycy
Sposób przygotowania:
Śledzie przygotować jak na rolmopsy.
Śledzie włożyć do I zalewy 1:1 Maxella Po trzech dniach w zalewie wyjąć śledzie, opłukać i zostawić do ocieknięcia.
Teraz do roboty.
Rozgrzać olej i zeszklić cebulę.
Następnie dodać cukier, chwilę smażyć.
Dodać ziele, liście laurowe i koncentrat pomidorowy.
Wymieszać i dusić 5 minut.
Na koniec dodać ziarna gorczycy, wymieszać i zdjąć z ognia.
Sos wystudzić.
Śledzie pokroić na mniejsze kawałki, układać w słoiku i
przekładać warstwy sosem. Podawać po 2-3 dniach.
Smacznego życzy Paweł.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz