wtorek, 12 grudnia 2017

Śledzie po kaszubsku

Moja wersja jest taka.

Składniki:
Świeże śledzie (tuszki) – około 0,8 kg (0,5 kg sprawionych śledzi)
100 ml oleju rzepakowego
90 gramowy słoiczek koncentratu pomidorowego
250 g cebuli czerwonej
50 g cukru trzcinowego
6-8 ziaren ziela ang.
5 liści laurowych
łyżka ziaren gorczycy


Sposób przygotowania:
Śledzie przygotować jak na rolmopsy.
Śledzie włożyć do I zalewy 1:1 Maxella 


Po trzech dniach w zalewie wyjąć śledzie, opłukać i zostawić do ocieknięcia.


Teraz do roboty.

Rozgrzać olej i zeszklić cebulę.
Następnie dodać cukier, chwilę smażyć.
Dodać ziele, liście laurowe i koncentrat pomidorowy.
Wymieszać i dusić 5 minut.
Na koniec dodać ziarna gorczycy, wymieszać i zdjąć z ognia.
Sos wystudzić.

Śledzie pokroić na mniejsze kawałki, układać w słoiku i przekładać warstwy sosem. Podawać po 2-3 dniach.

Smacznego życzy Paweł.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz