wtorek, 12 grudnia 2017

Solanka do śledzi

Ponieważ obecnie w sprzedaży nie ma śledzi solonych z beczki, najlepiej je zasolić samemu kupując świeże ryby.
O gustach się nie dyskutuje, więc każdy może dopasować sobie słoność, natomiast należy pamiętać, że jak solanka będzie słaba, to po dodaniu np. cebuli, oleju i cytryn, całość wyjdzie mało słona.

Proponuję zacząć od solanki 10 % czyli na litr wody 110 gramów soli warzonej, niejodowanej. Solanka 1:1, czyli kilogram śledzi = litr solanki

W solance trzymamy 2 doby dla równego wysolenia. Oczywiście  w lodówce w temp. 6 stopni C

Śledzie solone wyglądają tak:
Nie tak:


9 komentarzy:

  1. Po pobycie w solance takie śledziki są różowe i smakują, oraz wyglądają jak prawdziwe Holenderskie Matiasy, a nie te białasy, robione na kwasie mlekowym u nas w kraju, w kubełkach plastikowych, niesmaczne i twarde. Zawsze się zastanawiam czemu dyletanci biorą się za to, czego nie potrafią, i później tym nas w sklepach uszczęśliwiają ???

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pytanie, dlaczego ludzie to kupują???

      Usuń
    2. Ludzie kupują bo Polak zeżre byle g.... żaden z moich znajomych nie miał pojęcia o tym, że prawdziwy śledź jest czerwonawy a nie biały....

      Usuń
    3. Ze mną właściciel stoiska rybnego kłócił się, że śledzie mają białe mięso. Tragedia.

      Usuń
  2. Super przepis, mam tylko pytanie czy w solance trzymamy całe tuszki śledzia czy filety?

    OdpowiedzUsuń
  3. Jak dlugo takiego sledzia mozna trzymac w lodowce?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Więcej niż 3 doby nigdy nie trzymałem, ponieważ to jest stężenie odpowiednie do jedzenia, nie do długiego przechowywania.

      Usuń
  4. Przepis zacny, skorzystałam, tylko nieco zmodyfikowałam. Filety ze śledzi obrałam ze skóry, dobrze posoliłam, w lodówce 2 doby. Do solanki dodałam nieco octu, około 70 ml na 1,5 l zalewy. Trzymam w lodówce, zużywając sukcesywnie. Sugeruję nie dłużej niż 2 miesiac3, bo zaczynają jełczeć.
    Pozdrawiam Babcia Ania

    OdpowiedzUsuń