niedziela, 7 stycznia 2018

Kotlety ziemniaczane




Potrzebujemy:
7 średniej wielkości ziemniaków
0,5 szklanki mąki
1 duże jajko
oliwa do smażenia
sól 
pieprz świeżo mielony


Wykonanie:
Ziemniaki gotujemy w lekko osolonej wodzie. Gdy będą miękkie studzimy i przeciskamy przez praskę do ziemniaków. Dodajemy jajko, mąkę, sól, pieprz do smaku i zagniatamy na jednolitą masę. Masa powinna być na tyle ścisła żeby dało się z niej formować kotlety. Jak jest za luźna to dosypujemy nieco mąki. I formujemy kotlety grubości 1-1,5 cm. Obtaczamy w mące i ostrym nożem na każdym kotlecie z obu stron nacinamy kratkę i smażymy na oleju na rumiano.


Możemy je podać na przykład z sosem śmietanowo - pieczarkowym.

Smacznego życzy Magda

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz