Potrzebujemy:
7 średniej wielkości ziemniaków
0,5 szklanki mąki
1 duże jajko
oliwa do smażenia
sól
pieprz świeżo mielony
Wykonanie:
Wykonanie:
Ziemniaki
gotujemy w lekko osolonej wodzie. Gdy będą miękkie studzimy i przeciskamy przez
praskę do ziemniaków. Dodajemy jajko, mąkę, sól, pieprz do smaku i
zagniatamy na jednolitą masę. Masa powinna być na tyle ścisła żeby dało się z
niej formować kotlety. Jak jest za luźna to dosypujemy nieco mąki. I formujemy
kotlety grubości 1-1,5 cm .
Obtaczamy w mące i ostrym nożem na każdym kotlecie z obu stron nacinamy kratkę
i smażymy na oleju na rumiano.
Możemy je podać na przykład z sosem śmietanowo - pieczarkowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz