sobota, 13 stycznia 2018

Kotlety ziemniaczane z białym serem


Potrzebujemy:

7 średniej wielkości ziemniaków
0,5 szklanki mąki
200 g białego sera
2 jajka
sól, 
pieprz świeżo mielony
oliwa do smażenia

Wykonanie:

Ziemniaki gotujemy w lekko osolonej wodzie. Gdy będą miękkie studzimy i przeciskamy przez praskę do ziemniaków. Dodajemy 1 jajko, mąkę, świeżo mielony pieprz i sól. Porządnie mieszamy masę. Biały ser zagniatamy widelcem razem z jajkiem, doprawiamy solą i pieprzem. Formujemy placki wielkości dłoni i na każdym kładziemy porcje sera. Sklejamy brzegi, formujemy kotlety i obtaczamy w mące. Smażymy na rumiano na rozgrzanej oliwie. Podajemy na gorąco.

Jako dodatku możemy użyć śmietany lub stopionego masła.

Smacznego życzy Magda

1 komentarz: