Potrzebujemy:
7 średniej wielkości
ziemniaków
0,5 szklanki mąki
2 jajka
sól,
pieprz świeżo mielony
oliwa do smażenia
Wykonanie:
Ziemniaki gotujemy w
lekko osolonej wodzie. Gdy będą miękkie studzimy i przeciskamy przez praskę do
ziemniaków. Dodajemy 1 jajko, mąkę, świeżo mielony pieprz i sól. Porządnie
mieszamy masę. Biały ser zagniatamy widelcem razem z jajkiem, doprawiamy solą i
pieprzem. Formujemy placki wielkości dłoni i na każdym kładziemy porcje sera.
Sklejamy brzegi, formujemy kotlety i obtaczamy w mące. Smażymy na rumiano na
rozgrzanej oliwie. Podajemy na gorąco.
Jako dodatku możemy
użyć śmietany lub stopionego masła.
Smacznego życzy Magda
Super sprawa!
OdpowiedzUsuń