Potrzebujemy:
100 gramów ziaren białej gorczycy
70 ml wody
100 ml octu jabłkowego
50 gramów cukru trzcinowego
12 gramów soli
Wykonanie:
Gorczycę wkładamy na 2 godziny do zamrażarki (ja swoją trzymam zamrożoną cały czas, by w każdej chwili móc zrobić musztardę). Po tym czasie miksujemy ją na mączkę (ja używam młynka do kawy). Wodę z octem gotujemy i odstawiamy na 10-15 minut do przestygnięcia. Cały czas mieszając dodajemy cukier, sól i zmieloną gorczycę. Po około 5 minutach musztarda będzie gotowa. Przekładamy ją do słoika i 2 dni trzymamy w temperaturze pokojowej aby się "przegryzła". Po tym czasie wkładamy do lodówki. Nadaje się do jedzenia nawet przez kilka miesięcy.
Smacznego życzy Magda
Smacznego życzy Magda
Nie wiedziałam, że warto gorczycę przemrozić. Dziękuję za podpowiedź :-)
OdpowiedzUsuń