Potrzebujemy:
8 kg pomidorów (świeżych bez gniazd nasiennych lub poza sezonem z puszki)
15 cebul
75 g czosnku
45 g słodkiej suszonej papryki
1500 ml octu winnego (najlepiej czerwonego)
1500 g cukru trzcinowego
52 g soli
22 g pieprzu
Wykonanie:
Z pomidorów wycinamy gniazda nasienne i blendujemy je w mikserze kielichowym. Wlewamy masę do garnka i dodajemy pozostałe składniki. Gotujemy na małym ogniu od 2 godzin wzwyż. Czas zależy od wielkości garnka i ilości pomidorów. Pod koniec gotowania, gdy większość płynu odparuje musimy bardzo często mieszać, tak aby nasz keczup się nie przypalił. Gdy otrzymamy odpowiednią konsystencje blendujemy wszystko i przekładamy do słoiczków.
Pasteryzujemy 30 minut od momentu zagotowania.
Jeżeli ktoś ma ochotę na ostrzejszy keczup niech zwiększy ilość pieprzu :)
Smacznego życzy Magda
Ile taki keczup może stać?
OdpowiedzUsuńMy ostatnio znaleźliśmy w piwnicy słoiczek sprzed 2 lat i był bardzo dobry.
UsuńDzięki, już wiem co dziś będę robić 😊
Usuń