Wszystko co kupujecie w sklepie a możecie zrobić sami w domu, a także stare przepisy kulinarne w nowej odsłonie i tradycyjne kuchnie regionalne, jak również dania z innych zakątków Świata.
sobota, 20 stycznia 2018
Bouquet garni
Klasyczny bouquet garni to:
pietruszka
tymianek
listek bobkowy
Układamy na naturalnej tkaninie wielkości np. 30 na 30 cm, zawiązujemy bawełnianym sznurkiem lub nićmi, zostawiając kawałek aby mieć za co wyjąć po ugotowaniu. Ja stosuję szyfon jedwabny. Metr grubszego szyfonu o szerokości 140 cm kosztuje niecałe 50 złotych. Można z tego sporo naciąć.
Oczywiście do innych zup mamy swój "bukiet"
Zazwyczaj są to:
seler
lubczyk
ziele angielskie
liście bobkowe
pieprz czarny
Seler i lubczyk uprawiamy na działce. Mrozimy i mamy zielony przez cały rok.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz