niedziela, 28 stycznia 2018

Mielony wojskowy


Mała podróż w odległe czasy. Na pewno wielu panów jadło go w takiej formie. 😄


"(porcja ok. 130 g; 556 kcal)
50 g mięsa wieprzowego
50 g mięsa wołowego,
20 g tłuszczu,
10 g mąki pszennej,
10 g cebuli,
10 g bułki tartej,
20 g bułki suchej,
pieprz naturalny
i sól do smaku.
1/10 część jajka (jajko na
10 kotletów)

Suchą bułkę namoczyć. Cebulę pokroić w kostkę i usmażyć
na tłuszczu do koloru jasnozłotego. Mięso opłukać w ciepłej
wodzie i pokroić w kostkę.
Bułkę, cebulę i mięso rozdrobnić na „wilku" przez siatkę
o otworach 2—3 mm. Do otrzymanej masy dodać przyprawy
oraz jajko. Całość dobrze wymieszać. Dobrze wymieszana masa
nie przylega do rąk.
Zwilżyć ręce w wodzie i formować kotlety płaskie grubości
1—1,5 cm. Powierzchnie kotletów wyrównać nożem, nadać im
kształt owalny, otoczyć w bułce i smażyć na gorącym tłuszczu.



Dobrze usmażony kotlet po nakłuciu powinien wydzielać szary
sok (nieusmażony — różowy). Kotlet podawać z ziemniakami,

kluskami, kaszą oraz buraczkami, marchewką, surówkami."

My podaliśmy z buraczkami i fasolką



Przepis pochodzi z Wydawnictwa MON 
"ORGANIZACJA ŻYWIENIA
I PRZYRZĄDZANIA POSIŁKÓW W STOŁÓWKACH WOJSKOWYCH z 1969 roku"

Smacznego życzy Paweł.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz