niedziela, 19 września 2021

Sos pomidorowy

 

Mamy swój dość prosty sposób. Zazwyczaj używamy dwóch lub trzech odmian jednocześnie.

Potrzebujemy:
10 kg pomidorów
kubka koktajlowego lub blendera
12 słoików 0,5 l 

Wykonanie:
Z pomidorów odcinamy tylko szypułki i wycinamy zdrewniały środek. Kroimy w mniejsze cząski i wraz ze skórą, i pestkami blendujemy.

Powstałą pulpę przelewamy do 12 litrowego garnka i gotujemy tak aby całość zredukować o połowę.
Gorący sos przelewamy do słoików i zakręcamy.
Następnego dnia pasteryzujemy w 100 st. C, pół godziny od momentu zagotowania. 
Zapasy przechowujemy w piwnicy. Przetrwają do kolejnych zbiorów pomidorów.
Sosu używamy do różnych dań: 
klopsików jagnięcych i innych 
możemy użyć również do zupy pomidorowej

Smacznego życzą Ewa i Paweł.









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz