niedziela, 15 września 2019

Bolognese


Kiedyś ten przepis podpatrzyłem u Macieja Kuronia.

Teraz jest przeze mnie nieznacznie zmodyfikowany.
Na dwie duże porcje z dokładką. 😉

350 gramów mielonej, chudej wołowiny 
300 gramów pomidorów obranych ze skórki i pokrojonych w kostkę (ewentualnie pomidory w puszce)
oliwa
sos pomidorowy - dwa słoiki 500 ml z własnej produkcji, jeśli nie mamy to sosy gotowe z kartonika
parmezan
5 ząbków czosnku
1 duża cebula
posiekane świeże lub suszone zioła: 
oregano, 
tymianek, 
bazylia, 
pietruszka,
sól, 
pieprz
Czas przygotowania około 30 min.


Sposób przyrządzania:

Siekamy czosnek. Cebulę kroimy w drobną kostkę.


Na patelni rozgrzewamy oliwę, przesmażamy na niej czosnek i dodajemy cebulę.
Gdy cebula się zeszkli wrzucamy mielone mięso i mieszając smażymy.
Następnie dodajemy pomidory, sos pomidorowy i część przypraw 
Można dodać tylko jeden słoik sosu ale ja wolę dać dwa i bardziej odparować wodę, wtedy sos jest pełniejszy w smaku.
(jeżeli mamy do dyspozycji tylko suszone zioła, to dodajemy wszystkie w tym momencie. 
Jeżeli używamy świeżych ziół to część zostawiamy do posypania na koniec gotowania.)
Doprawiamy solą i pieprzem, pamiętajmy jednak, że dobre pomidory i sos są słodkie, więc nie ma co przesadzać z solą. 

Jeszcze garść świeżego tymianku i oregano a na koniec bazylia i pietruszka. 
Ponieważ lubię tymianek, to nawet gdy mam świeży dodaję również suszony dla podkreślenia smaku.
Oczywiście można ze spaghetti ale osobiście wolę penne.
Przed podaniem posypujemy startym parmezanem.

Smacznego życzy Paweł.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz