poniedziałek, 13 września 2021

Zupa pomidorowa

Jak sama nazwa wskazuje, to zupa pomidorowa a nie koncentratowa. 😉

Pierwszy raz taką zupę zrobiłem wiele lat temu, kupując pod koniec sezonu dojrzałych, pachnących pomidorów.
Najlepsza jest na cielęcinie. Pewnie w wielu domach do tej pory robi się zupę "pomidorową" w poniedziałek, z niedzielnego rosołu z dodatkiem koncentratu pomidorowego.
To jednak nie to.
Żeby nie marnować towaru i czasu, po wykrojeniu tego co niezbędne, blenduję całe pomidory ze skórą.

Potrzebujemy:
3 kg pomidorów
0,5 kilograma cielęciny
gicz cielęcą lub kości cielęce
włoszczyznę
3 litry wody
natkę pietruszki

Wykonanie:
Najpierw przez godzinę gotujemy wywar mięsny. Następnie dokładamy warzywa pokrojone w kostkę i gotujemy jeszcze pół godziny. Po tym czasie wyjmujemy mięso i blendujemy warzywa. Dodajemy soli i świeżo mielonego pieprzu.
Następnie wlewamy zmiksowane pomidory. Gdy zupa zacznie wrzeć, gotujemy całość jeszcze 10 minut.
Zupa nie jest bardzo gęsta ale esencjonalna.

Pomidorową możemy podawać z ryżem, makaronem lub samą. 
Zimą zupę możemy zrobić ze swoich sosów pomidorowych,



lub z pomidorów w puszce, są zdecydowanie lepsze niż oferowane świeże z Holandii. 

Podobnie robimy keczup.

Smacznego życzą Ewa i Paweł





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz