niedziela, 5 września 2021

Chrzan

To prawda, że przy tarciu warto użyć jakiejś maski a przede wszystkim na pewno lepiej trzeć na powietrzu.

Przepis oryginalny na zalewę do chrzanu kolegi Andrzeja:

Zalewa do chrzanu:

4 szkl. wody
2 szkl. cukru
1 łyżeczka soli 
1 szkl.octu 10 %, lub zamienić na kwasek cytrynowy.

Całość zagotować i gorącą zalewą zalać chrzan w trakcie tarcia.Można najpierw utrzeć chrzan a później zalać gorąca zalewą, przez co chrzan staje się znacznie łagodniejszy i mniej ostry.

Tak przygotowany chrzan ma słodki smak.
Porcja zalewy wystarczy do 1,5-2,0 kg oczyszczonego korzenia chrzanu.

Przed obieraniem i tarciem korzenie chrzanu dobrze jest namoczyć w zimnej wodzie od 12 - 24 godzin, wtedy obróbka jest łatwiejsza. Użyliśmy do tarcia tarki pokazanej na zdjęciu ale mocno się zapychała a oprócz tego całość dodatkowo zmielona była maszynką do mięsa na drobnej siatce. 
Żeby chrzan był mocny najlepiej trzeć bezpośrednio do naczynia z gorącą zalewą. Aby chrzan był łagodniejszy, zalewę dodajemy po starciu.
Użyliśmy cukru trzcinowego i octu. Robiliśmy z 1,2 kg korzeni po obradniu i połowy zalewy a mimo to trochę zalewy trzeba było odlać. 
Pierwszy chrzan za nami, będą na pewno następne.

Smacznego i wytrwałości życzą Ewa i Paweł

Przepis znaleziony na www.wedlinydomowe.pl
 






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz