To prawda, że przy tarciu warto użyć jakiejś maski a przede wszystkim na pewno lepiej trzeć na powietrzu.
Przepis oryginalny na zalewę do chrzanu kolegi Andrzeja:
Zalewa
do chrzanu:
4 szkl. wody
2 szkl. cukru
1 łyżeczka soli
2 szkl. cukru
1 łyżeczka soli
1 szkl.octu 10 %, lub zamienić na kwasek cytrynowy.
Całość zagotować i gorącą zalewą zalać chrzan w trakcie tarcia.Można najpierw utrzeć chrzan a później zalać gorąca zalewą, przez co chrzan staje się znacznie łagodniejszy i mniej ostry.
Tak przygotowany chrzan ma słodki smak.
Porcja zalewy wystarczy do 1,5-
Przed obieraniem i tarciem korzenie chrzanu dobrze jest namoczyć w zimnej wodzie od 12 - 24 godzin, wtedy obróbka jest łatwiejsza. Użyliśmy do tarcia tarki pokazanej na zdjęciu ale mocno się zapychała a oprócz tego całość dodatkowo zmielona była maszynką do mięsa na drobnej siatce.
Żeby chrzan był mocny najlepiej trzeć bezpośrednio do naczynia z gorącą zalewą. Aby chrzan był łagodniejszy, zalewę dodajemy po starciu.
Użyliśmy cukru trzcinowego i octu. Robiliśmy z 1,2 kg korzeni po obradniu i połowy zalewy a mimo to trochę zalewy trzeba było odlać.
Żeby chrzan był mocny najlepiej trzeć bezpośrednio do naczynia z gorącą zalewą. Aby chrzan był łagodniejszy, zalewę dodajemy po starciu.
Użyliśmy cukru trzcinowego i octu. Robiliśmy z 1,2 kg korzeni po obradniu i połowy zalewy a mimo to trochę zalewy trzeba było odlać.
Pierwszy chrzan za nami, będą na pewno następne.
Smacznego i wytrwałości życzą Ewa i Paweł
Przepis znaleziony na www.wedlinydomowe.pl
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz