czwartek, 16 września 2021

Grzyby duszone ze śmietaną

 

Rozpoczął się "czas grzybowy", to i u nas klasyczna potrawa, która gościła i pewnie nadal gości w wielu domach.

Potrzebujemy: 
kilogram grzybów leśnych
2 cebule
ząbek czosnku
masło klarowane
śmietanę
sól
pieprz czarny


Wykonanie:
Najpierw na maśle musimy zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę. 
Następnie dodajemy pokrojone w mniejsze kawałki lub plasterki, opłukane i wysuszone grzyby. Podsmażamy na dużym ogniu przez kilka minut, solimy, dodajemy czosnek a następnie redukujemy gaz, przykrywamy naczynie i dusimy grzyby około 45 minut. 
Na końcu dodajemy 2 łyżki śmietany 18 %, zagotowujemy i danie gotowe.
Przed podaniem, grzyby posypujemy świeżo mielonym czarnym pieprzem.

Smacznego życzy Paweł.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz