sobota, 25 września 2021

Sałatka z zielonych pomidorów


Zbliża się koniec sezonu, więc to świetny przepis na wykorzystanie niedojrzałych pomidorów.
Wszystkie składniki przeliczone są na kilogram pomidorów, po wykrojeniu szypułek i zdrewniałych części.
 
Potrzebujemy:
kilogram zielonych pomidorów
250 g/kg cebuli
gorczyca 4 g/kg pomidorów
sól kamienna - 25 g/kg

Zalewa:
cukier trzcinowy - 150 g/kg)
ocet 10% - 125 ml/kg
woda - 0,5 l/kg
4 ziarna ziela angielskiego/kg 
2 liście laurowe/kg

Wykonanie:

Najpierw kroimy pomidory i cebulę w cienkie plasterki. Dodajemy sól, gorczycę, mieszamy i odstawiamy na 2 godziny.
Po tym czasie zagotowujemy zalewę, wkładamy pomidory wraz z całą zawartością i gotujemy przez chwilę, do momentu aż pomidory zmienią kolor z zielonego na kolor starego złota.
Gorące pomidory dość ciasno nakładamy do słoików. Do każdego dolewamy zalewę, zakręcamy i odstawiamy do góry dnem. Tak pozostawiamy do wystygnięcia. Pomidorów nie trzeba pasteryzować. 
Tak zamarynowane pomidory wytrzymują w piwnicy kilka lat.
Sałatka z zielonych pomidorów to świetny dodatek do obiadów i nie tylko.

Smacznego życzy Paweł.
 
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz