Zbliża się koniec sezonu, więc to świetny przepis na wykorzystanie niedojrzałych pomidorów.
Wszystkie składniki przeliczone są na kilogram pomidorów, po wykrojeniu szypułek i zdrewniałych części.
Potrzebujemy:
kilogram zielonych pomidorów
250 g/kg
cebuli
gorczyca 4
g/kg pomidorów
sól
kamienna - 25 g/kg
kilogram zielonych pomidorów
ocet 10% - 125 ml/kg
woda - 0,5 l/kg
Wykonanie:
Najpierw kroimy pomidory i cebulę w cienkie plasterki. Dodajemy sól, gorczycę, mieszamy i odstawiamy na 2 godziny.
Po tym czasie zagotowujemy zalewę, wkładamy pomidory wraz z całą zawartością i gotujemy przez chwilę, do momentu aż pomidory zmienią kolor z zielonego na kolor starego złota.
Gorące pomidory dość ciasno nakładamy do słoików. Do każdego dolewamy zalewę, zakręcamy i odstawiamy do góry dnem. Tak pozostawiamy do wystygnięcia. Pomidorów nie trzeba pasteryzować.
Sałatka z zielonych pomidorów to świetny dodatek do obiadów i nie tylko.
Smacznego życzy Paweł.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz