środa, 8 września 2021

Eiercognac czyli likier szodonowy


 Aby powstał "ajerkoniak", muszą być oba składniki zawarte w nazwie.


"3 żółtka ze świeżych jaj utrzeć z 30 dkg cukru pudru na gęsty kogel-mogel.
Zagotować 1/2 szklanki mleka, z gorącym wymieszać kogel-mogel, ubijając mocno trzepaczką. 
Wlać 3/4 brandy i 1/2 szklanki spirytusu. Zestawić z ognia. Ubijać aż do wystygnięcia. Rozlać do butelek. Dobrze zakorkować. Odstawić na tydzień."
Wielka Księga Nalewek - 2007 r.

Dla wyjaśnienia: brandy to koniak bez prawa użycia nazwy zarezerwowanej dla miasta i gminy we Francji (Cognac), w którym jest produkowany.


Rozgrzewa porządnie, więc na jesienno - zimowe wieczory jak znalazł.

Miłego degustowania życzą Ewa i Paweł.

1 komentarz:

  1. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń