100 gramów boczku lub pachwilny wędzonej
6 jajek od młodych kur
100 gramów grzybów leśnych
pomidora
pieprz czarny świeżo mielony
Wykonanie:
Przygotowując potrawę na boczku, pachwinie lub słoninie, nie ma potrzeby używania dodatkowego tłuszczu.
W przypadku boczku, najpierw kroję w drobną kostkę bardziej tłustą część, wytapiam trochę tłuszczu a po chwili dodaję resztę mięsa.
Kolej na pomidory pokrojone w kostkę. Zazwyczaj nie obieram ze skóry i nie wyrzucam pestek.
Na koniec wbijamy jajka. Mieszamy cały czas od dna do góry płaską łopatką, do ścięcia jajek. Niektórzy podają jajecznicę bardzo suchą. Ja uważam jednak, że powinna być trochę wilgotna niezależnie od dodatków.
Smacznego życzy Paweł.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz