wtorek, 21 września 2021

Jajecznica z grzybami leśnymi

Urozmaicenie jajecznicy może być bardzo różne. Dzisiaj wykorzystamy dodatki sezonowe. 

Potrzebujemy:
100 gramów boczku lub pachwilny wędzonej
6 jajek od młodych kur
100 gramów grzybów leśnych
pomidora
pieprz czarny świeżo mielony

Wykonanie:
Przygotowując potrawę na boczku, pachwinie lub słoninie, nie ma potrzeby używania dodatkowego tłuszczu. 
W przypadku boczku, najpierw kroję w drobną kostkę bardziej tłustą część, wytapiam trochę tłuszczu a po chwili dodaję resztę mięsa.

Następnie dokładamy grzyby i podsmażamy kilka minut.
Kolej na pomidory pokrojone w kostkę. Zazwyczaj nie obieram ze skóry i nie wyrzucam pestek.

Dusimy około 10-15 minut aby odparować nadmiar wody. 
Na koniec wbijamy jajka. Mieszamy cały czas od dna do góry płaską łopatką, do ścięcia jajek. Niektórzy podają jajecznicę bardzo suchą. Ja uważam jednak, że powinna być trochę wilgotna niezależnie od dodatków.

Smacznego życzy Paweł. 















 











Brak komentarzy:

Prześlij komentarz