Potrzebujemy:
kilogram łopatki jagnięcej lub baraniej
3-4 cebule
3 suche bułki
3 jajka
1,5 litra sosu pomidorowego
świeżą kolendrę
kilka ząbków czosnku
peperoncini
kumin (kmin rzymski)
sól - 18 gramów na kg
pieprz czarny świeżo mielony
mąkę
Łopatkę jagnięcą mielimy na siatce 6 mm wraz z cebulą i czosnkiem.
Dodajemy wcześniej namoczoną bułkę, posiekaną kolendrę, zmielone peperoncini i kumin. Dodajemy jajka, przyprawiamy solą i pieprzem, wszystko dokładnie mieszamy i wyrabiamy mięso. Następnie lepimy zgrabne kulki, obtaczamy w mące i smażymy na smalcu.
Klopsiki przekładamy do garnka z wrząca wodą, gotujemy około 15 minut i zalewamy sosem pomidorowym. Całość dusimy około pół godziny. Do sosu możemy dodać jeszcze trochę kuminu i świeżej kolendry.
Ponieważ danie jest w stylu dań z Północnej Afryki, możemy śmiało podać je z kaszą kuskus.
Smacznego życzy Paweł.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz