czwartek, 7 stycznia 2021

Pasta z wędzonej makreli i jajek


Można powiedzieć, że to najbardziej znana wersja.

Potrzebujemy:

500 gramów wędzonej makreli
8 jajek ugotowanych na twardo
1 pęczek grubego szczypioru lub dymki
pieprz do smaku
3 łyżki oliwy
250 gramów ogórków kiszonych

Przygotowanie:

Makrelę oczyścić z ości i skóry, rozdrobnić na małe kawałeczki. Jajka pokroić w kostkę, dodać do ryby. Oba składniki dokładnie połączyć ugniatając je widelcem.  Ogórki pokroić w drobną kostkę, szczypior posiekać. Wszystkie składniki dodać do makreli. Dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku pieprzem. Dolać oliwę i jeszcze raz wymieszać.


Smacznego życzy Ewa.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz