poniedziałek, 25 stycznia 2021

Tuńczyk z jarzynami

 

Smaczna ryba nie tylko na piątek 😉
Potrzebujemy:
Dwa surowe plastry z tuńczyka grubości około 2-3 cm
Dwie średnie cebule
Paprykę świeżą w trzech kolorach
400 gramów pomidorów lub sos pomidorowy
5-6 średnich ziemniaków
4-5 ząbków czosnku
Oliwę z oliwek
Sok z cytryny
Szklankę białego wina
Sól 
Pieprz
Szczypta ostrej papryki

Przygotowanie:
Na patelnię, z rozgrzaną niezbyt mocno oliwą wrzucamy cebulę pokrojoną w półkrążki.

Mieszając dodajemy trzy papryki pokrojone wzdłuż, w paski 3-4 cm
Dusimy razem około 2-3 minuty.
4-6 ziemniaków kroimy w cienkie plasterki, dokładamy na patelnię i dusimy kolejne 2-3 minuty.

Siekamy niezbyt drobno czosnek i wrzucamy na patelnię.
Dodajemy pomidory w kawałkach lub pastę pomidorową. 
Ja dodaję puszkę pomidorów i 0,5 litrowy słoik sosu pomidorowego.
Solimy i pieprzymy.
Kroimy tuszkę tuńczyka w kostkę i wkładamy na patelnię, ponownie solimy i pieprzymy.

Dolewamy szklankę białego wina i sok z połowy cytryny.
Przykrywamy i dusimy do miękkości, około 20- 30 minut.
Przed podaniem polewamy odrobiną oliwy.

Przepis pochodzi z "Wędrówki" R. Makłowicza - "Fiesta ze smakiem".
 
Smacznego życzy Paweł.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz