piątek, 15 stycznia 2021

Szarlotka z galaretką i bitą śmietaną

Kolejne smaczne ciasto Ewy - forma 36 cm x 24 cm 

Potrzebujemy: 
Biszkopt: 
4 jajka
40 gramów cukru trzcinowego
80 gramów mąki tortowej
4 gramy proszku do pieczenia
 
Masa jabłeczna:
3 kilogramy jabłek, np.: szara reneta
120 gramów cukru trzcinowego
2 galaretki cytrynowe
 
Bita śmietana stabilizowana z 1000 ml śmietany
  
Przygotowanie:
Robienie ciasta należy zacząć od przygotowania śmietany stabilizowanej.
 
Przygotowanie biszkoptu.
Najpierw ubijamy pianę z samych białek. Potem dodajemy cukier i po jednym żółtku cały czas ubijając. Na koniec wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszamy ale już nie ubijamy. 
Ciasto przekładamy do formy i pieczemy 30 minut w temperaturze 180°C.
 
Masa jabłeczna:
Jabłka myjemy, obieramy, kroimy w ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne. Następnie kroimy w plastry. Tak przygotowane jabłka wrzucamy do garnka i dodajemy cukier. Można podlać 50 mililitrami wody. Przykrywamy i dusimy na wolnym ogniu często mieszając. Gdy jabłka są gotowe - tworzą jednolitą masę, bez kawałków - wsypujemy suchą galaretkę i mieszamy aż cała rozpuści się w gorących jabłkach. Zostawiamy do wystudzenia.
 
Wystudzone ciasto wkładamy do formy a na nie wykładamy zimne, tężejące jabłka. Wstawiamy do lodówki na 4 godziny. Na ściętą masę jabłeczną (ma postać stężałej galaretki) kładziemy ubitą śmietanę stabilizowaną. 
Całość posypujemy startą czekoladą lub kakao. Wstawiamy do lodówki na 2 godziny.

Smacznego życzy Ewa

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz