Potrzebujemy:
Biszkopt:
4 jajka
40 gramów cukru trzcinowego
80 gramów mąki tortowej
4 gramy proszku do pieczenia
Masa jabłeczna:
3 kilogramy jabłek, np.: szara
reneta
120 gramów cukru trzcinowego
2 galaretki cytrynowe
Bita śmietana stabilizowana z 1000
ml śmietany
Przygotowanie:
Robienie
ciasta należy zacząć od przygotowania śmietany stabilizowanej.
Przygotowanie biszkoptu.
Najpierw ubijamy pianę z samych białek. Potem dodajemy cukier i po jednym żółtku cały czas ubijając. Na koniec wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszamy ale już nie ubijamy.
4 jajka
Najpierw ubijamy pianę z samych białek. Potem dodajemy cukier i po jednym żółtku cały czas ubijając. Na koniec wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszamy ale już nie ubijamy.
Ciasto przekładamy do formy i pieczemy
30 minut w temperaturze 180°C .
Masa
jabłeczna:
Jabłka myjemy, obieramy, kroimy w ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne. Następnie kroimy w plastry. Tak przygotowane jabłka wrzucamy do garnka i dodajemy cukier. Można podlać 50 mililitrami wody. Przykrywamy i dusimy na wolnym ogniu często mieszając. Gdy jabłka są gotowe - tworzą jednolitą masę, bez kawałków - wsypujemy suchą galaretkę i mieszamy aż cała rozpuści się w gorących jabłkach. Zostawiamy do wystudzenia.
Wystudzone ciasto wkładamy do formy a na nie wykładamy zimne, tężejące jabłka. Wstawiamy do
lodówki na 4 godziny. Na ściętą masę jabłeczną (ma postać stężałej galaretki)
kładziemy ubitą śmietanę stabilizowaną.
Jabłka myjemy, obieramy, kroimy w ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne. Następnie kroimy w plastry. Tak przygotowane jabłka wrzucamy do garnka i dodajemy cukier. Można podlać 50 mililitrami wody. Przykrywamy i dusimy na wolnym ogniu często mieszając. Gdy jabłka są gotowe - tworzą jednolitą masę, bez kawałków - wsypujemy suchą galaretkę i mieszamy aż cała rozpuści się w gorących jabłkach. Zostawiamy do wystudzenia.
Całość posypujemy startą czekoladą lub
kakao. Wstawiamy do lodówki na 2 godziny.
Smacznego życzy Ewa
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz