poniedziałek, 18 stycznia 2021

Flaki po zamojsku

To pierwsze flaki, które zrobiłem samodzielnie.

Składniki:
2 kg krojonych przedżołądków wołowych
750 g pręgi wołowej ( lub 500 gramów pręgi i 250 gramów ligawy lub innej części wołowiny)

Bulion wołowy

3 marchewki
1-2 korzenie pietruszki
1 seler
2 średnie cebule
2 łyżki smalcu gęsiego 
2 czubate łyżki mąki pszennej
2 łyżki koncentratu pomidorowego 30%


Przyprawy:
sól 
świeżo mielony pieprz czarny
ziele angielskie

liście laurowe
mielony imbir

gałka muszkatołowa 
słodka mielona papryka 
mielone chilli lub pieprz kajeński, ja używam peperoncini

2 czubate łyżki otartego majeranku 


Przygotowanie:

Najpierw nastawiamy bulion. Mięsa, z zielem angielskim i liśćmi laurowymi gotujemy około godziny.

Następnie dodajemy pokrojone przedżołądki i gotujemy około godziny.

Gdy flaki są miękkie dodajemy starte na grubym oczku warzywa. 

Całość gotujemy do miękkości warzyw.

Na koniec szklimy cebulę i robimy zasmażkę.

Po dodaniu do zupy zasmażki, dokładamy mielony imbir, świeżo tartą gałkę muszkatołową, koncentrat pomidorowy, paprykę ostrą i słodką a na koniec nadajemy ostatecznego smaku dodając majeranek.


Smacznego życzy Paweł.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz