sobota, 9 stycznia 2021

Szachownica


Trochę zabawy jest przy tym cieście ale warto.
Potrzebujemy:
Biszkopt kakaowy
Śmietanę stabilizowaną
 
Wykonanie: 
Wystudzony biszkopt kroimy w okręgi co około 2 cm grubości. Powinno wyjść 5 krążków.
Tortownicę wykładamy folią.
Do formy wkładamy 3 okręgi: największy, środkowy i najmniejszy.
 
Przestrzenie pomiędzy okręgami wypełniamy bitą śmietaną.

Na wierzch kładziemy 2 pozostałe okręgi a przestrzenie pomiędzy nimi wypełniamy bitą śmietaną.
Wyrównujemy wierzch ciasta. Następnie chłodzimy w lodówce minimum 5 godzin. 
Po wyjęciu z formy wierzch i boki posypujemy startą czekoladą lub sypkim kakao.


 
Smacznego życzy Ewa.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz