wtorek, 6 lutego 2018

Boczek wędzony

Boczek można peklować na sucho i na mokro.

Ja na wędzonkę pekluję na mokro. Wielkość kawałków można dopasować wg uznania. Jak duża wędzarnia, to jak najbardziej można całe płaty. Podobnie jest z kośćmi. Ja dzielę od razu na mniejsze kawałki, głównie z powodu małych wędzarek.


Wg receptur, boczek wędzi się dymem ciepłym w temp. 25 - 35 st. C przez 24-36 godzin do brązowej barwy skóry.  
Dla zadowalającego efektu, jak na zdjęciach, wystarczy wędzić w temp 45-50 stopni C., do odpowiedniego dla nas koloru. Oczywiście przy wcześniejszym dobrym osuszeniu, jak zawsze. U nas to około 3,5 godziny. 
No i teraz można zakończyć na dwa sposoby: 
Jeśli chcemy boczek wędzony do jajecznicy, to wystarczy podnieść temperaturę w wędzarni do 90 stopni i piec 30 - 40 minut.
Jeśli chcemy boczek na kanapki, to wkładamy go do wrzątku a następnie parzymy go przez 1,5-2 godziny w temp. 75 - 80 stopni C.


Smacznego życzy Paweł.

2 komentarze:

  1. czyli narpiew wedzimy 45-50 stopni a potem wkładamy do wrzątku ( ale zimny czy odrazu z wedzarni? ) na jak długo do tego wrzatku ????

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kucharzniewspółczesny16 marca 2018 22:12

      Najlepiej od razu po wędzeniu. Wkładamy do wrzątku, nie gotujemy tyle a tyle tak jak w przypadku większych szynek. Jak włożymy do wrzątku coś co ma niższą temperaturę, to temperatura wody spada, potem należy utrzymywać podaną temperaturę.

      Usuń