wtorek, 2 marca 2021

Śledzie w śmietanie

 
Ewa robi najlepsze.
 
Potrzebujemy:
 
4 duże śledzie solone ( lub 8 filetów matiasów) (ok. 350 gramów)
Szklankę gęstej, kwaśnej śmietany (18% lub 22%)
Cebulę
Kwaśne jabłko
Jajko ugotowane na twardo
Łyżkę ostrej musztardy
Łyżkę soku z cytryny
 
Przygotowanie:
 
Filety umyć, osuszyć, pokroić w skośne paski szerokości ok. 3 cm
Cebulę i jabłko obrać. Jabłko przekroić, usunąć gniazdo nasienne, skropić sokiem z cytryny, aby nie ściemniało i razem z cebulą drobno pokroić. 
Jajko obrać. Białko oddzielić od żółtka i posiekać. Żółtko przetrzeć przez sitko, utrzeć z musztardą i wymieszać ze śmietaną. Do śmietany dodać także cebulę, jabłko oraz białko i wymieszać. 
Do naczynia układać na przemian warstwę śledzi z sosem śmietanowym aż do wyczerpania składników. Górną warstwą jest sos śmietanowy. Odstawić do lodówki na 12 godzin.

Smacznego życzy Paweł

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz