Potrzebujemy:
4 duże śledzie solone ( lub 8 filetów matiasów) (ok.
Szklankę gęstej, kwaśnej śmietany (18% lub 22%)
Cebulę
Kwaśne jabłko
Jajko ugotowane na twardo
Łyżkę ostrej musztardy
Łyżkę soku z cytryny
Przygotowanie:
Filety umyć, osuszyć, pokroić w skośne paski szerokości ok.
Cebulę i jabłko obrać.
Jabłko przekroić, usunąć gniazdo nasienne, skropić sokiem z cytryny, aby nie
ściemniało i razem z cebulą drobno pokroić.
Jajko obrać. Białko oddzielić od
żółtka i posiekać. Żółtko przetrzeć przez sitko, utrzeć z musztardą i wymieszać
ze śmietaną. Do śmietany dodać także cebulę, jabłko oraz białko i wymieszać.
Do
naczynia układać na przemian warstwę śledzi z sosem śmietanowym aż do wyczerpania składników. Górną warstwą jest sos śmietanowy.
Odstawić do lodówki na 12 godzin.
Smacznego życzy Paweł
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz