niedziela, 28 marca 2021

Glanc czyli lukier do ciast

Czas najwyższy aby znalazł się na blogu. 😃 

Potrzebujemy:
 
36 gramów wody (opcjonalnie soku z cytryny lub pomarańczy, mleka)
240 gramów cukru pudru

Wykonanie: 
Do miseczki wlać wodę (jeżeli używamy soku, to należy przelać go przez drobne sitko, by nie było pestek i kawałków owoców). Dodać przesiany cukier puder, tak by nie było grudek. Rozetrzeć cukier puder z wodą (lub sokiem) drewnianą łyżką lub kulką na gładką masę. Jeżeli masa jest za rzadka - dodać cukru pudru, jeżeli za gęsta - łyżkę wody.
Lukier powinien powoli spływać z łyżeczki strumieniem i nie powinien być przezroczysty.
 
Biały lukier otrzymuje się z wody, jest najbardziej uniwersalny. Jeżeli użyty zostanie sok cytrynowy lub pomarańczowy, lukier będzie miał smak użytego soku. 

Gdy chcemy uzyskać mleczny, nieprzezroczysty lukier wówczas zamiast wody używamy mleka.
Lukier można "pokolorować" za pomocą naturalnych barwników, np.: kurkuma na żółto, spirulina lub młody jęczmień na zielono, sok z czerwonego buraka na różowo.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz