Czas najwyższy aby znalazł się na blogu. 😃
Potrzebujemy:
36 gramów wody (opcjonalnie soku z cytryny lub
pomarańczy, mleka)
240 gramów cukru pudru
Wykonanie:
Do miseczki
wlać wodę (jeżeli używamy soku, to należy przelać go przez drobne sitko, by nie
było pestek i kawałków owoców). Dodać przesiany cukier puder, tak by nie było
grudek. Rozetrzeć cukier puder z wodą (lub sokiem) drewnianą łyżką lub kulką na
gładką masę. Jeżeli masa jest za rzadka - dodać cukru pudru, jeżeli za gęsta - łyżkę
wody.
Lukier
powinien powoli spływać z łyżeczki strumieniem i nie powinien być przezroczysty.
Biały
lukier otrzymuje się z wody, jest najbardziej uniwersalny. Jeżeli użyty
zostanie sok cytrynowy lub pomarańczowy, lukier będzie miał smak użytego soku.
Gdy
chcemy uzyskać mleczny, nieprzezroczysty lukier wówczas zamiast wody używamy
mleka.
Lukier
można "pokolorować" za pomocą naturalnych barwników, np.: kurkuma na
żółto, spirulina lub młody jęczmień na zielono, sok z czerwonego buraka na
różowo.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz