środa, 24 marca 2021

Mazurek czekoladowy


Spróbujcie zrobić bo warto. 
Potrzebujemy:
300 gramów mąki
200 gramów masła
100 gramów cukru
3 gotowane żółtka


Masa czekoladowa
2 tabliczki gorzkiej czekolady
3 łyżki wody
szklanka śmietany kremówki
łyżka masła

 
Dekoracja:
 
skórka pomarańczowa lub cytrynowa
orzechy laskowe
płatki migdałów
 
 
Przygotowanie:
Mąkę z masłem, żółtkami (przetartymi przez sitko, by nie było grudek) zagnieść na jednolitą masę i następnie równomiernie rozprowadzić ją na dużej blasze. Z części ciasta zrobić wałeczki i wyłożyć brzegi ciasta. Piec 10-15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C.
Czekoladę z 3 łyżkami wody rozpuścić w gorącej kąpieli (miskę szklaną lub metalową ustawić na garnku z wrzącą wodą), dodać śmietanę i masło. Mieszać, aż powstanie jednolita masa. Krem równomiernie rozsmarować na wystudzonym cieście. Gdy masa zastygnie (mniej więcej po godzinie), mazurek udekorować według własnego uznania.

Znaleziono dawno temu w kobiecym czasopiśmie.

Smacznego życzy Ewa

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz