poniedziałek, 15 marca 2021

Kiełbasa biała z cielęciną

To jedna z moich autorskich wersji białej kiełbasy.

Receptura na 5 kg

Cielęcina kl. I krojona w kostkę ok. 1,5 cm - 1 kg

Wieprzowina kl. II 60/40 mielona na sitku 6 mm - 3 kg

Cielęcina kl. II - 2 x na sitku 2 mm + 30% wody - 1 kg

 

Przyprawy:


Peklosól 18 g/kg

pieprz biały - 2 g/kg

kolendra - 0,5 g/kg

kwiat gałki muszkatołowej - 0,5 g/kg

czosnek 0,7 g/kg

 

Peklowanie 48 godzin

 

Kiełbaśnice 26-28

 

Batony 16-18 cm


Postępujemy kolejno jak przy produkcji innych kiełbas.


Smacznego życzy Paweł.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz