Modra kapusta musi być dobrze okraszona i wyrazista.
Potrzebujemy:
kilogram modrej kapusty
300 gramów słoniny, boczku lub pachwiny wędzonej
300 gramów cebuli,
2 czubate łyżki mąki,
3 winne jabłka,
50-75 ml octu winnego,
sól, cukier, pieprz
Kapustę kroimy
niezbyt drobno i wkładamy do garnka z niewielką ilością wody (250 ml) Gotujemy około 20 minut.
Na patelni wytapiamy słoninę pokrojoną w kostkę.
W międzyczasie obieramy jabłka i po starciu na grubym oczku dodajemy do kapusty.
Do wytopionych skwarek dodajemy cebulę i podsmażamy. Do tego mąkę którą
rozprowadzamy w tłuszczu. Na koniec dolewamy octu winnego. Całość przekładamy
do garnka z kapustą i mieszamy.
Idealny dodatek do rolad, karkówki lub kaczki z kluskami na parze.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz