środa, 17 marca 2021

Modra kapusta po wielkopolsku


Modra kapusta musi być dobrze okraszona i wyrazista.

Potrzebujemy:

kilogram modrej kapusty
300 gramów słoniny, boczku lub pachwiny wędzonej
300 gramów cebuli,
2 czubate łyżki mąki,
3  winne jabłka,
50-75 ml octu winnego,
sól, cukier, pieprz

 

Kapustę kroimy niezbyt drobno i wkładamy do garnka z niewielką ilością wody (250 ml) Gotujemy około 20 minut.
Na patelni wytapiamy słoninę pokrojoną w kostkę.
W międzyczasie obieramy jabłka i po starciu na grubym oczku dodajemy do kapusty.
Do wytopionych skwarek dodajemy cebulę i podsmażamy. Do tego mąkę którą rozprowadzamy w tłuszczu. Na koniec dolewamy octu winnego. Całość przekładamy do garnka z kapustą i mieszamy.

Doprawiamy solą, pieprzem i cukrem po czym chwilę dusimy.

Idealny dodatek do rolad, karkówki lub kaczki z kluskami na parze.


Smacznego życzy Paweł

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz