piątek, 5 marca 2021

Bakłażany z Dagestanu

Przepis od sąsiadki Ukrainki.

Pierwsze wykonanie również pod okiem sąsiadki, która pracując kiedyś w Moskwie nauczyła się go od swoich współpracowników. 

Potrzebujemy:
kilogram bakłażanów
ostrą paprykę
żółtą lub czerwoną paprykę słodką
główkę czosnku
sól
 
zalewę octową:
szklanka wody
szklanka cukru trzcinowego
szklanka octu 6%
 
zalewę z oleju:
szklanka oleju
główka czosnku przeciśniętego przez praskę
 
Przygotowanie:
Warzywa umyć, czosnek obrać.
Pokroić bakłażany w plastry maksymalnie 0,5 cm grubości, posolić, wymieszać i odstawić na 1 godzinę.                          
W tym czasie  słodką paprykę pokroić w paski, ostrą w drobną kostkę a ząbki czosnku w cienkie plasterki.
Po godzinie odcedzić bakłażany. 

Składniki do zalewy octowej połączyć i zagotować. Do wrzątku wrzucać partiami odcedzony bakłażan i gotować 3 - 5 minut. Plastry mają być miękkie, ale nie rozpadać się.

W naczyniu układać warstwami plastry wystudzonego bakłażanu, posypać ostrą papryczką, plasterkami czosnku, paskami papryki. Czynność powtórzyć aż do wyczerpania składników. Na wierzchu polać zalewą przygotowaną ze szklanki oleju i czosnku. Przykryć.
Odstawić do lodówki na 24 godziny. 
Podawać jako przystawkę lub dodatek do mięs.

Należy też dodać, że w oryginale bakłażany są bardzo ostre, my natomiast za radą sąsiadki, zrobiliśmy wersję mniej ostrą i taką przedstawiamy.

Smacznego życzy Ewa

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz