poniedziałek, 22 lutego 2021

Królik po myśliwsku

Mięso królicze jest chude, delikatne, soczyste, miękkie i łatwostarwne.
Potrzebujemy:
Całą tuszę królika
2 szalotki 
3 ząbki czosnku
Szklankę białego wytrawnego wina
Pół szklanki Brandy de Jerez
2-3 wątróbki gęsie do zagęszczenia sosu
250 gramów grzybów (kurki, podgrzybki, borowiki, maślaki)
Pęczek natki
Pęczek tymianku
Oliwę
Sól
Pieprz czarny świeżo mielony


Wykonanie:
Królika poporcjować. Zamarynować w tymianku, natce i posiekanym czosnku na około godzinę. Pozostawić w chłodnym miejscu.
Po tym czasie zdjąć z niego czosnek i zioła z marynaty.
Obsmażyć na złoto z obu stron. 
Na patelnię dodać czosnek, pietruszkę i tymianek wcześniej zdjęte oraz posiekaną cebulę.
Następnie królika posolić, dołożyć grzyby, wlać wino i brandy.
Dusić do miękkości około 35-40 minut. Wyparowany sos uzupełnić bulionem drobiowym.
Wątróbki zeskrobać nożem i dodać do sosu.
Gotować wszystko razem jeszcze około 2-3 minuty.

Smacznego życzy Paweł

Przepis pochodzi z "Wędrówki" Roberta Makłowicza "Smak Corridy"



 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz