poniedziałek, 22 marca 2021

Kiełbasa biała z baraniną

Kolejna autorska wersja białej.

Receptura na 5 kg

Baranina kl. I krojona mielona na siatce 14 mm - 1 kg (udziec barani)

Wieprzowina kl. II 70/30 mielona na sitku 10 mm - 3 kg

Baranina kl. II (ścięgnista z łopatki) - 2 x na sitku 2 mm - 1 kg + 20% wody 


Przyprawy:


Peklosól 20 g/kg

majeranek - 2 g/kg

pieprz czarny 2 g/kg

czosnek - 3,5 g/kg

ziele ang. - 0,5 g/kg

rozmaryn 0,5 g/kg

 

Peklowanie 48 godzin

Kiełbaśnice 24-26

 

Batony 18-20 cm


Postępujemy kolejno jak przy produkcji innych kiełbas.





Smacznego życzy Paweł.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz