czwartek, 28 maja 2020

Łazanki z grzybami i kapustą

Te najbardziej popularne...


Potrzebujemy:
50 gramów suszonych grzybów
500 gramów kiszonej kapusty
1 cebulę
2 łyżki oleju rzepakowego
sól, pieprz

Wykonanie:

Grzyby wkładamy do naczynia, zalewamy wodą i moczymy najlepiej całą noc (przynajmniej kilka godzin). Następnie gotujemy około 15 minut, po czym je odcedzamy (nie wylewamy płynu) i kroimy na drobne kawałki.  Kapustę odciskamy i kroimy drobno. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę.
Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy cebulę i szklimy. Następnie dodajemy kapustę, solimy i pieprzymy. Smażymy kilka minut a następnie dodajemy grzyby wraz z prawie całą wodą z gotowania. Przykrywamy pokrywką i dusimy przez 20 minut. Następnie zdejmujemy pokrywkę i gotujemy przez 10 minut aż nadmiar wody odparuje. Na koniec dodajemy ugotowany makaron łazanki i mieszamy.

Smacznego życzy Paweł


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz