środa, 6 maja 2020

Kiełbaski jagnięce merquez

Jakiś czas temu podjąłem próbę odtworzenia tych kiełbasek.

Zachęcam do spróbowania.

Mało niestety jemy jagnięciny czy baraniny w naszym kraju, ponieważ jest droga. Warto jednak częściej po nią sięgać, bo to smaczne i zdrowe mięso. Pamiętam akcję promocyjną polskich Górali, producentów tego mięsa jak zachęcali do zakupu. Efekty promocji są takie, że jagnięcinę z Nowej Zelandii można kupić taniej niż krajową. 😉

Składniki:

Łopatka jagnięca bez kości - 1 kg

Przyprawy:

peklosól lub sól - 18 g
peperoncini - 2 g/kg
kumin - 1g kg
sumak - 0,5 g/kg
czosnek 4 g/kg
 
Mięso zmielone przez siatkę 6 mm
  
Jelita baranie 24-26

Wykonanie: 
Mięso mielimy i peklujemy przez 48 godzin, po czym nadziewamy jelita i kiełbasa gotowa na grilla.
Można zamiast peklosoli użyć soli, wtedy czas przygotowania oczywiście się skraca. Pamiętać należy jednak o bezpieczeństwie zwłaszcza podczas upałów, ponieważ kiełbasa jest surowa i nie jest wędzona. 
Aby grilowanie było wygodne, dobrze jest nadziać cały zwój na dwa patyczki do szaszłyków.
Z powodu chwilowego braku odpowiedniego zdjęcia, pokazuję schemat przykładowego wbicia patyczków. 
Kiełbaski są dość ostre. 

Smacznego życzy Paweł.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz