Jakiś czas temu podjąłem próbę odtworzenia tych kiełbasek.
Zachęcam do spróbowania.
Mało niestety jemy jagnięciny czy baraniny w naszym kraju, ponieważ jest droga. Warto jednak częściej po nią sięgać, bo to smaczne i zdrowe mięso. Pamiętam akcję promocyjną polskich Górali, producentów tego mięsa jak zachęcali do zakupu. Efekty promocji są takie, że jagnięcinę z Nowej Zelandii można kupić taniej niż krajową. 😉
Składniki:
Łopatka
jagnięca bez kości - 1 kg
Przyprawy:
peklosól lub sól
- 18 g
peperoncini
- 2 g/kg
kumin - 1g
kg
sumak - 0,5
g/kg
czosnek 4
g/kg
Mięso
zmielone przez siatkę 6 mm
Jelita
baranie 24-26
Wykonanie:
Mięso mielimy i peklujemy przez 48 godzin, po czym nadziewamy jelita i kiełbasa gotowa na grilla.
Można zamiast peklosoli użyć soli, wtedy czas przygotowania oczywiście się skraca. Pamiętać należy jednak o bezpieczeństwie zwłaszcza podczas upałów, ponieważ kiełbasa jest surowa i nie jest wędzona.
Aby grilowanie było wygodne, dobrze jest nadziać cały zwój na dwa patyczki do szaszłyków.
Z powodu chwilowego braku odpowiedniego zdjęcia, pokazuję schemat przykładowego wbicia patyczków.
Kiełbaski
są dość ostre.
Smacznego życzy Paweł.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz