poniedziałek, 11 maja 2020

Bułki pszenne


Zrobienie bułek jest dość proste. Z jednego przepisu można zrobić bułki poznańskie, wrocławskie czy kajzerki. Kwestia kształtu i nacięć.

Potrzebujemy:
500 g mąki pszennej (u mnie typ 750)
325 ml wody ( maksymalnie 65% w stosunku do mąki)
20 gramów świeżych drożdży
12 gramów soli (2 łyżeczki)
6 gramów cukru (łyżeczka)


Przygotowanie:

W misie do miksowania z drożdży i cukru zrobić rozczyn rozpuszczając je w 75 ml letniej wody. 
Po 10 - 15 minutach dosypać mąkę z solą. 
Ciasto wyrabiamy przez 5-7 minut na drugiej prędkości aż będzie gładkie, elastyczne i nieklejące się. 
Zostawiamy je do wyrośnięcia na godzinę w ciepłym miejscu pod przykryciem lub posypane delikatnie maką. W warunkach domowych ciasto najlepiej włożyć do piekarnika z zapaloną żarówką.
Po tym czasie należy pięścią odgazować ciasto i podzielić na dziewięć równych części. Formujemy bułki.   

Kładziemy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, oprószamy mąką, przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na 35 - 40 minut.
Nagrzewamy piekarnik do 240 stopni i nacinamy bułki. Przed włożeniem pieczywa, zaparowujemy piekarnik. Pieczemy  około 20 minut powiedzmy na drugim stopniu od dołu piekarnika.
Gdy robimy z 1,5 porcji i trzeba użyć dwóch blach, to pieczemy 15 minut na dolnym i środkowym stopniu, przekładamy blachy i pieczemy jeszcze 5-7 minut. Oczywiście każdy musi poznać swój piekarnik i dostosować czasy pieczenia.
Studzimy na kratce.





Smacznego życzy Paweł

Przepis na podstawie książki:
PIEKARSTWO. Receptury, normy, zarządzenia i przepisy. 1986 r.
dzięki stronie www.wedlinydomowe.pl



3 komentarze: