poniedziałek, 12 grudnia 2022

Makaron domowy

Zrobienie domowego makaronu nie jest takie trudne.
Jak do wszelkiego rodzaju ciast i wypieków oprócz sprawdzonego przepisu, potrzebujemy trochę wprawy i doświadczenia. 
Możemy przyjąć, że na 100 gramów mąki dajemy jedno jajko. Ale jajka są różnej wielkości a mąka różnej wilgotności, więc doświadczenie nabyte z czasem da nam dobry wyrób.


Potrzebujemy:

300 g mąki krupczatki
3 jajka
szczyptę soli

Wykonanie:
Z podanych składników zagniatamy ciasto. Ja na początku mieszam w robocie kuchennym. 
Wyrabiamy tak długo aż nie będzie wilgotne. W razie potrzeby dosypujemy mąki. 
Po zagnieceniu ciasto przykrywamy folią spożywczą i odkładamy na 20 minut aby odpoczęło. Następnie dzielimy na mniejsze kawałki i wałkujemy ciasto.
Rozwałkowane placki kroimy w zależności od tego jakiej wielkości makaron chcemy uzyskać. Wąskie lub szerokie paski, albo w kostkę jak na łazanki. Możemy kroić ręcznie w szerokie pasy, poskładać w kilka warstw i pokroić na wielkość nas interesującą, lub użyć maszynki do makaronu.
Następnie makaron gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie, 3-4 minuty.
Jeśli robimy większą ilość, makaron należy dobrze wysuszyć, przekładając go od czasu do czasu.

Smacznego życzy Paweł


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz