Jak do wszelkiego rodzaju ciast i wypieków oprócz sprawdzonego przepisu, potrzebujemy trochę wprawy i doświadczenia.
Możemy przyjąć, że na 100 gramów mąki dajemy jedno jajko. Ale jajka są różnej wielkości a mąka różnej wilgotności, więc doświadczenie nabyte z czasem da nam dobry wyrób.
Potrzebujemy:
300 g mąki krupczatki
3 jajka
szczyptę soli
szczyptę soli
Wykonanie:
Z podanych składników zagniatamy ciasto. Ja na początku mieszam w robocie kuchennym.
Wyrabiamy tak długo aż nie będzie wilgotne. W razie potrzeby dosypujemy mąki.
Po zagnieceniu ciasto przykrywamy folią spożywczą i odkładamy na 20 minut aby odpoczęło. Następnie dzielimy na mniejsze kawałki i wałkujemy ciasto.
Rozwałkowane placki kroimy w zależności od tego jakiej wielkości makaron chcemy uzyskać. Wąskie lub szerokie paski, albo w kostkę jak na łazanki. Możemy kroić ręcznie w szerokie pasy, poskładać w kilka warstw i pokroić na wielkość nas interesującą, lub użyć maszynki do makaronu.
Smacznego życzy Paweł
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz