Co prawda to nie czas na robienie przetworów ale czas na przyjemność wyjadania tego, co zrobiliśmy jesienią.
Przez kilka lat każdego roku testowałem różne przepisy i najlepszy okazał się ten od jednej z koleżanek. Ja tylko przeliczyłem ilości na kilogram. Myślę, że tak łatwiej.
Potrzebujemy:
kilogram buraków
papryka czerwona- 200 g/kg
cebula czerwona - 160 g/kg
ocet spirytusowy - 50 ml/kg
woda - 100 ml/kg
cukier - 60 g/kg
sól - 10 g/kg
oliwa/olej - 50 ml/kg
Buraki
ugotować zetrzeć na grubej tarce i wlać do nich oliwę.
Paprykę i cebulę drobno posiekać. Zagotować wodę, ocet, cukier i sól, wrzucić paprykę i cebulę. Gotować 10 minut a następnie dołożyć buraki i gotować 5 minut. Przełożyć gorące do słoików. Pasteryzować w temp. 100 st. C przez 15 minut.
Paprykę i cebulę drobno posiekać. Zagotować wodę, ocet, cukier i sól, wrzucić paprykę i cebulę. Gotować 10 minut a następnie dołożyć buraki i gotować 5 minut. Przełożyć gorące do słoików. Pasteryzować w temp. 100 st. C przez 15 minut.
Smacznego życzy Paweł.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz