czwartek, 1 marca 2018

Fasolka szparagowa


Kolejnym przetworem z naszej piwnicy jest fasolka szparagowa.
Przepis wybrany z kilku i zmodyfikowany.

Potrzebujemy:
6 kg fasolki 
12 łyżeczek cukru trzcinowego
12 łyżeczek soli kamiennej
12 słoików 0,9 L
woda

Wykonanie:
Fasolkę obrać i opłukać. Następnie przełożyć do garnka z wodą i zagotować. Od momentu zagotowania, gotować 5 minut. Fasolka powinna być lekko twarda. Po tym czasie należy fasolkę wystudzić tak aby móc powkładać do słoików. Do każdego z nich  dodać łyżeczkę cukru, łyżeczkę soli i zalać zimną wodą. Słoiki zakręcić i ustawić w garnku, w którym będziemy pasteryzować, zalewając je wodą do 3/4 wysokości. Od momentu zagotowania, pasteryzować 60 minut. Po czym wystawić słoiki z wody i trzymać w temperaturze pokojowej. Po dobie przerwy wykonać ponowną pasteryzację przez 45 minut, z tym że po zakończeniu słoiki należy w miarę szybo schłodzić. Ja wstawiam garnek do wanny i wymieniam wodę aż do całkowitego zalania całości zimną wodą.

Tak przygotowaną fasolkę wystarczy podgrzać.
Niedawno okazało się, że mamy jeszcze kilka słoików sprzed dwóch lat. Nadal zjadliwe.
Oczywiście o czystych słoikach i pokrywkach  nie wspominam.

Smacznego życzy Paweł





1 komentarz:

  1. Z przetworami jest ten problem, że wymagają sporo pracy, ale później jak przyjemnie sięgnąć po taki słoiczek! :)

    OdpowiedzUsuń