sobota, 19 kwietnia 2025

Czerwony barszcz wielkanocny

Na pewno część z Was będzie zaskoczona.
Ja byłem, ale jak widać mamy w polskim menu wszelkie zupy na różne okazje. Barszcz jest bardzo dobry dlatego go prezentuję i polecam.

Potrzebujemy: (przepis oryginalny)
2 litry wywaru z szynki
włoszczyznę
30 dag buraków
po 3-4 ziarenka ziela angielskiego i pieprzu
listek laurowy
2 ząbki czosnku
sok z cytryny
4 jaja
sól
pieprz
ewentualnie szczyptę cukru

Przygotowanie:
Podczas przedświątecznego wędzenia, jedną z szynek zostawiłem surową po to aby na niej właśnie ugotować wywar. Gotowałem 1,5 godziny.
Na powstałym bulionie gotujemy włoszczyznę, korzenie i drobno pokrojone buraki przez 45 minut. Następnie wywar przecedzamy, dodajemy zakwas buraczany, doprawiamy sokiem z jednej cytryny, solą, pieprzem ewentualnie szczyptą cukru oraz zaciągamy roztartym czosnkiem.
Przed podaniem przelewamy przez sito z utartym surowym burakiem.
Podajemy z jajami na twardo i plasterkami kiełbasy. Ja akurat miałem trzy grillowe zamrożone ale może być dowolna cienka kiełbasa: toruńska, wojskowa lub śląska.

Smacznego życzy Paweł

Przepis pochodzi z książki Hanny Szymanderskiej - SMAKOSZ WARSZAWSKI - Potrawy dawne i nowe


















Brak komentarzy:

Prześlij komentarz