Zawkas buraczany ma również właściwości lecznicze. Pijąc jedną łyżkę zawkasu przed każdym posiłkiem, tylko w okresie wiosennym, oczyszczamy wątrobę.
Potrzebujemy:
3 kg buraków
główkę czosnku
łyżeczkę majeranku
łyżkę nasion kminku
łyżkę soli
10 ziarem ziela angielskiego
3 liście laurowe
4 litry przegotowanej, letniej wody
Buraki obieramy, kroimy w cienkie półplasterki i wkładamy do dużego słoja lub kamiennego garnka.
Dodajemy przyprawy, zalewamy wodą i przykrywamy płócienną ścierką.
Zakwaszanie trwa około 5 dni w temperaturze pokojowej.
Codziennie mieszamy drewnianą łyżką.
Gotowy zakwas przecedzamy przez sito i przelewamy do butelek.
Trzymamy w lodówce.
Smacznego życzy Ewa.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz