niedziela, 22 listopada 2020

Zakwas buraczany

 

Jeżeli barszcz czerwony, to najlepiej z zawkasem.
Zawkas buraczany ma również właściwości lecznicze. Pijąc jedną łyżkę zawkasu przed każdym posiłkiem, tylko w okresie wiosennym, oczyszczamy wątrobę.

Potrzebujemy:

3 kg buraków
główkę czosnku
łyżeczkę majeranku
łyżkę nasion kminku
łyżkę soli
10 ziarem ziela angielskiego
3 liście laurowe
4 litry przegotowanej, letniej wody

Wykonanie:
Buraki obieramy, kroimy w cienkie półplasterki i wkładamy do dużego słoja lub kamiennego garnka.
Dodajemy przyprawy, zalewamy wodą i przykrywamy płócienną ścierką.
Zakwaszanie trwa około 5 dni w temperaturze pokojowej.
Codziennie mieszamy drewnianą łyżką. 
Gotowy zakwas przecedzamy przez sito i przelewamy do butelek. 
Trzymamy w lodówce.

Smacznego życzy Ewa.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz