Jedna z koleżanek podała przepis bez pasteryzacji ale marynata była zbyt słodka. Mama innej z koleżanek robiła bardziej wytrawną ale z godzinną pasteryzacją, więc finalnie papryka była bardzo miękka.
I tak powstał nasz przepis, z wytrawną marynatą i chrupiącą papryką:
5 kg papryki czerwonej
1,5 kg papryki żółtej i zielonej
Po wycięciu środków pozostaje ok. 3 kg czerwonej i ok. kilogram żółtej.
Słoiki 0,5 - 0,6 l (około 20 sztuk)
Zalewa podana jest na 4 kg przygotowanej papryki.
4 litry wody (litr na kilogram)
0,5 l octu 10% (125 ml na kilogram)
80 gramów soli kamiennej (20 gramów na kilogram)
180 gramów cukru trzcinowego (45 gramów na kilogram)
Do każdego słoika wkładamy:
ząbek czosnku
liść bobkowy
gorczycę ok. 20 szt.
po 3 ziela angielskie
po 5 ziaren pieprzu czarnego
Wykonanie:
Zagotowujemy wodę z octem, cukrem i solą. Zalewy octowe warto gotować pod przykryciem aby zmniejszyć parowanie.
Do wrzącej zalewy wrzucamy pokrojoną paprykę. Doprowadzamy całość do wrzenia i gotujemy 5 minut. Gorącą paprykę przekładamy do słoików.
Na wierzch każdego słoika dodajemy łyżkę oleju rzepakowego i od razu zakręcamy słoiki.
Smacznego życzy Paweł
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz