piątek, 1 października 2021

Zupa ogórkowa

Obok rosołu, pomidorowej, grochówki, fasolowej i żuru, nie może w menu każdego domu zabraknąć tego narodowego klasyka.
Co roku gdy kiszę ogórki, robię kilka ponad czterolitrowych słoików specjalnie na przyszłe zupy. To taka miara. Oczywiście porządna ogórkowa musi być na porządnych kościach.

Potrzebujemy:

ogórki kiszone - słoik 4,2 L
włoszczyznę
7-8 ziemniaków
kości wieprzowe
spory pęczek koperku
pieprz świeżo mielony do smaku

Wykonanie:
Warzywa i ziemniaki kroimy w kostkę a ogórki ścieramy na tarce o grubym oczku. 
Najpierw gotujemy wywar na kościach, około 45 minut. Następnie na 15 minut dokładamy włoszczyznę. Gdy warzywa są prawie miękkie dorzucamy ziemniaki. Gotujemy je 15 minut. Na koniec do garnka wkładamy starte ogórki, posiekany koperek i dolewamy sok z ogórków. 
Całość gotujemy jeszcze około 15 minut.
Z takiej ilości ogórków gotujemy zupę w 12 L garnku, więc finalnie około 10 L. 
Na gorąco rozlewamy w słoiki i mamy kilka obiadów.


Smacznego życzą Ewa i Paweł 



1 komentarz:

  1. Wszystkie zupy są tutaj pyszne i domowe (no, może z wyjątkiem tej z Titanica ;-))

    OdpowiedzUsuń