Nie często można kupić świeże podobnie jak żołądki, więc warto wykorzystać ten "czas gęsiny" na spróbowanie smacznych podrobów.
Potrzebujemy:
kilogram serc gęsich
6-8 szalotek (w zależności od ich wielkości)
5-6 zabków czosnku
czerwone wino wytrawne
oliwę
zioła prowansalskie
tymianek
natkę pietruszki
sól
pieprz
Wykonanie:
Serca kroimy w ćwiartki i oczyszczamy z aorty i innych zbędnych "przyłączy", myjemy i pozostawiamy do ocieknięcia. Tłuszcz zostawiamy.
Na patelni rozgrzewamy oliwę, a następnie wrzucamy posiekany czosnek. Czosnek zawsze należy smażyć krótko aby się nie przypalił. Dokładamy serca.
Następnie dodajemy posiekane w kostkę szalotki, smażymy całość kilka minut a następnie dolewamy trochę wody, szklankę wina i dusimy około 45 minut.
Dodajemy część ziół i pieprz. Całość dusimy do odparowania znacznej części płynów ale tak, by pozostał sos.
Pod koniec duszenia dodajemy jeszcze zioła, sól i pieprz.
Serca bardzo dobrze komponują się z kaszą gryczaną i kieliszkiem pozostałego wina.
Posypujemy świeżą natką pietruszki.
Smacznego życzy Paweł.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz