Potrzebujemy:
600 gramów sprawionych śledzi solonych ( lub dwie paczki matjasów)
60 gramów kilku rodzajów suszonych grzybów
90 gramowy koncentrat pomidorowy
2 białe cebule około 250 gramów
3-4 liście laurowe
kilka ziarem ziela angielskiego
6 gramów majeranku
1/3 szklanki oleju
paprykę słodką
paprykę ostrą
pieprz czarny
Namoczone wcześniej grzyby gotujemy kilknaście minut. Odcedzamy, studzimy i drobno siekamy. Następnie kroimy w kostkę obraną cebulę i wraz z grzybami smażymy na oleju. Żeby cebula zbyt mocno się nie przypiekła, można ją podlać wodą z grzybów. Po odparowaniu wody dodajemy przyprawy i koncentrat.
Śledzie kroimy w kawałki około centymetr na centymetr.
Po wystudzeniu sosu, dokładnie mieszamy go ze śledziami i odstawiamy na dobę do lodówki.
Smacznego życzy Paweł.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz