niedziela, 10 października 2021

Zupa jarzynowa

Sezonowa, smaczna i dietetyczna.

Potrzebujemy:

Włoszczyznę:
4 marchewki
3 pietruszki
korzeń selera
nać selera
pora
lubczyk
oraz:
kalafiora
fasolę mamut zieloną i żółtą
2 kalarepy
liście od kalarepy
4 ziemniaki
sól
pieprz czarny świeżo mielony
Wykonanie:
Najpierw kroimy w kostkę warzywa z włoszczyzny, dodajemy posiekaną nać selera, lubczyk, wrzucamy wszystko do zimnej wody i gotujemy wywar. Po 45 minutach dokładamy pozostałe warzywa pokrojone w kostkę i fasolę w paski 2-3 centymetrowe, po kolejnych 15 minutach gotowania kalafiora podzielonego na mniejsze cząstki. Doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy jeszcze 10-15 minut.
Dla tych którzy wolą mniej dietetycznie, na talerz należy dodać łyżkę śmietany.



Smacznego życzy Paweł



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz