Potrzebujemy:
240 gramów miękkiego masła
300 gramów cukru trzcinowego drobnego
4 jajka
miąższ z 2 lasek
wanilii (lub 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii)
skórkę otartą z 2 cytryn
sok z 2 niewielkich cytryn
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
masło do wysmarowania formy
mąkę lub bułkę tartą do obsypania formy
skórkę otartą z 2 cytryn
sok z 2 niewielkich cytryn
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
masło do wysmarowania formy
mąkę lub bułkę tartą do obsypania formy
Dekoracja:
lukier, polewa kakaowa lub cukier puder
Masło ucieramy z cukrem, skórką cytrynową i wanilią na białą, puszystą masę. Dodajemy jajka, ucierając mikserem na wysokich obrotach. Zmniejszamy obroty do minimum i dodajemy partiami przesianą mąkę razem z proszkiem do pieczenia i solą. Gdy składniki się połączą dodajemy jogurt i sok z cytryny. Krótko miksujemy.
Przekładamy ciasto do formy i pieczemy ok. 60 minut w temperaturze 160°C (babka jest gotowa, gdy
wbity w nią patyczek do szaszłyków jest suchy).
Babkę zostawiamy w formie 15
minut aby przestygła. Po wyjęciu z formy ciasto możemy (wedle uznania) oprószyć
cukrem pudrem lub ozdobić lukrem, lub polewą czekoladową.
Smacznego życzy Ewa
Przepis pochodzi od Jaśka Kuronia
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz