piątek, 2 kwietnia 2021

Babka cytrynowa

Mówi się, że na Wielkanoc nieodzowna. 😉

Potrzebujemy:
240 gramów miękkiego masła
300 gramów cukru trzcinowego drobnego
400 gramów mąki pszennej
4 jajka
miąższ z 2 lasek wanilii (lub 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii)
skórkę otartą z 2 cytryn
sok z 2 niewielkich cytryn
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
masło do wysmarowania formy
mąkę lub bułkę tartą do obsypania formy
 
Dekoracja:
lukier, polewa kakaowa lub cukier puder
  
Przygotowanie:
 
Masło ucieramy z cukrem, skórką cytrynową i wanilią na białą, puszystą masę. Dodajemy jajka, ucierając mikserem na wysokich obrotach. Zmniejszamy obroty do minimum i dodajemy partiami przesianą mąkę razem z proszkiem do pieczenia i solą. Gdy składniki się połączą dodajemy jogurt i sok z cytryny. Krótko miksujemy. 
Przekładamy ciasto do formy i pieczemy ok. 60 minut w temperaturze 160°C (babka jest gotowa, gdy wbity w nią patyczek do szaszłyków jest suchy). 
Babkę zostawiamy w formie 15 minut aby przestygła. Po wyjęciu z formy ciasto możemy (wedle uznania) oprószyć cukrem pudrem lub ozdobić lukrem, lub polewą czekoladową.

Smacznego życzy Ewa
 
Przepis pochodzi od Jaśka Kuronia 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz